درآمد ایران خودرو و سود و زیان آن چقدر است؟

درامد ایران خودرو

زیان ناخالص ایران خودرو در نیمه ابتدایی سال 1401 در حالی با افزایش حدود 4 برابری نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته به بیش از 4 هزار و 600 میلیارد تومان رسیده است که این شرکت خودرو سازی زیان عملیاتی 2هزار و 640 میلیارد تومانی 6 ماهه سال گذشته خود را به سود عملیاتی2 هزار و 173 میلیارد تومانی در نیمه نخست سال تبدیل کرده است. تبدیل زیان ناخالص به سود عملیاتی به دنبال شناسایی بیش از 11هزار و 400 میلیارد تومان درآمد ایران خودرو به صورت عملیاتی از محل جبران زیان، ناشی از اعمال قیمت ‌های دستوری است. در ادامه این خبر با مجله هزاره همراه شوید.

وضعیت درآمد ایران خودرو در گزارش شهریور ماه

ایران خودرو صورت های مالی منتهی به شهریور ماه سال 1401 را منتشر کرده است و این گزارش نشان می دهد که این شرکت خودرو سازی در سه ماهه دوم سال جاری زیان ناخالص 4هزار و 352 میلیارد تومانی را تجربه کرده ‌است. این مساله در حالی رخ می دهد  که در سه ماهه ابتدایی، زیان ناخالص ایران‌ خودرو حدود 257 میلیارد تومان بوده است. به عبارت دیگر، زیان ناخالص ایران خودرو در فصل تابستان در مقایسه با بهار افزایش 17 برابری داشته است. در حالت کلی ایران خودرو در 6 ماهه ابتدایی سال جاری زیان ناخالص 4هزار و 609 میلیارد تومانی را ثبت کرده است که این میزان در مقایسه با  مدت مشابه سال گذشته حدود 4 برابر افزایش داشته است.

بررسی این اعداد و آمارها نشان دهنده آن است که سیاست افزایش تولید و فروش بدون اصلاح قیمت چه هزینه ای برای خودرو سازان به همراه دارد. این ارقام نشان می دهد فروش ایران خودرو در 6 ماهه آغاز سال 280 هزار و 591 خودرو بوده که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته حکایت از افزایش حدود 45 درصدی دارد.

درآمد ایران خودرو

از طرف دیگر این گزارش یک نکته عجیب دارد، ایران خودرو در حالی زیان ناخالص 4 هزار و 609 میلیارد تومانی را برای نیمه ابتدایی سال گزارش کرده است که در این گزارش توانسته سود عملیاتی نیز به دست بیاورد. بر اساس این صورت ‌های مالی  6 ماهه، ایران خودرو سود عملیاتی  2 هزار و 173 میلیارد تومانی را ثبت کرده است. این مساله در حالی رخ می دهد که در 6 ماهه سال 1400 این خودرو ساز زیان عملیاتی 2هزار و 640 میلیارد تومانی را ثبت کرده بود.

موضوعی که موجب شده است تا ایران خودرو زیان ناخالص خود را به سود عملیاتی تبدیل کند مربوط به بند سایر درآمدهای عملیاتی می شود. در نیمه نخست سال بیش از 11هزار و 994 میلیارد تومان درآمد از محل سایر درآمدهای عملیاتی توسط ایران خودرو شناسایی شده است. حدود  95 درصد از این میزان یعنی 11هزار و 400 میلیارد تومان به درآمد حاصل از «جبران زیان ناشی از اعمال قیمت‌ های دستوری» مربوط می شود. اما ماجرای این موضوع چیست؟

صورت های مالی سال گذشته این شرکت خودرو سازی نشان دهنده آن است که سال گذشته هم یک هزار و 955 میلیارد تومان درآمد از محل جبران زیان ناشی از اعمال قیمت ‌های دستوری شناسایی شده است. در یادداشت‌ توضیحی صورت‌ های مالی حسابرسی شده سال گذشته ایران خودرو‌ آمده است:  در رعایت مفاده ماده 90 قانون اجرای سیاست‌ های کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی، دولت وظیفه دارد مابه‌التفاوت قیمت تکلیفی و هزینه تمام شده را در سال اجرا پرداخت کند؛ بنابراین، این مبلغ برای خودروهای زیان ده در مدت زمان 9 بهمن تا پایان سال 1400 محاسبه و در حساب ‌ها اعمال شده است.

درواقع همانطور که از سوی کارشناسان نیز چندین بار مطرح شده است، قیمت گذاری دستوری در صنعت خودرو به صورتی است که هزینه تمام شده بسیاری از خودروها بیشتر از قیمت مصوب در نظر گرفته شود.

بنابراین با توجه به صورت های مالی ایران خودرو دولت به موجب ماده 90 قانون اجرای سیاست ‌های کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی باید زیان این شرکت ها را جبران کند. با توجه به این قانون در صورتی که دولت به هر دلیل قیمت فروش کالاها یا خدمات بنگاه‌ های مشمول واگذاری و یا سایر بنگاه‌ های بخش غیردولتی را به صورت دستوری به بازار تکلیف کند، وظیفه دارد تا مابه التفاوت قیمت تکلیفی و هزینه تمام شده را تعیین کرده و از محل اعتبارات و منابع دولت آن را به این شرکت ها بپردازد. گزینه دیگر آن است که از بدهی این بنگاه‌ ها به سازمان امور مالیاتی کم شود.

پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مزایدات جدید هستید « مزایدات خودرو سواری » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.